Het Mullerthal ligt in het Groothertogdom Luxemburg en omvat 3 lussen (donkerrode M-markering) en 3 extra uitbreidingen (oranje M-markering) . De streek wordt ook wel “Klein-Zwitserland” genoemd.

Je kan overal instappen op de routes. Wij hebben gekozen voor lus 2 van 33 km en deze wordt aanzien als de zwaarste van de drie wandelroutes. Bereid je voor op vele trapjes op en trapjes af. De derde dag hebben we op GPS een extra lus gewandeld van 20km.
Het verlengd weekend van 1 mei werd aangestipt op de kalender en voor alle veiligheid een plekje op camping Martbusch te Berdorf gereserveerd. Achteraf een goede keuze, want toevallig is dat weekend het seizoensopeningsweekend en is de camping voor de rest volzet als wij er aankomen.
Het feit dat een klimschool met 55 leden en aanhang een deel van de camping heeft gereserveerd zal ook wel geholpen hebben. Leuk om weten is dat de camping aan de trail ligt.
Donderdag mei stappen we in de auto en we mogen enkele uren later ons installeren. We opteren voor wandelingen met dagrugzak (eten, drinken,  regenkledij) waarbij we telkens de bus van Berdorf naar Consdorf nemen en via een aansluitpunt op de trail telkens in een andere richting terug naar de camping wandelen.
Dag 1: Consdorf – Berdorf (links)  +/-19km inclusief verplaatsing naar bushalte
We ontbijten op ons gemak en wandelen daarna een 600 meter naar de bushalte Berdorf (halte la Kiosque). Telkens 7 minuten voor het uur is er een rechtstreekse busverbinding naar Consdorf (halte la Poste). Voor 2 euro per persoon zijn we een tiental minuten later, rond 10u, in Consdorf.
Nu nog een dikke  anderhalve kilometer wandelen en we staan op de trail. We zien ook dat we een halte later hadden kunnen uitstappen (halte la Gare) maar die 500 meter maken over de dagafstand niet zoveel uit. Vandaag wandelen we linksom op kaartaanzicht. Het is grijs, vrij fris maar wel droog.
De markeringen op het pad zijn zeer goed en de GPS staat enkel aan om onze voortgang te registreren.  Als we aan een parking komen lopen we links naar boven en wandelen we parallel met de asfaltweg die een stuk lager loopt.
Wat verder komen we langs de Eulenburg, waar de doorgang door de rugzak nipt is.
Daarna ligt de Schiessentümpel, een druk bezochte en gefotografeerde plaats tijdens de tocht. Het is een pittoresk stenen brugje over een waterval op de Schwarze Ernz. In ons geheugen leek het watervalletje heel lang geleden veel imposanter.
Hier moet je wel even opletten, gezien een aantal wandelpaden samenkomen. De M2 blijven volgen!  Verderop kom je terug in de bewoonde wereld en via de achterzijde van een camping, een stuk asfaltweg passeer je een café.
Tegenover dit café wandel je terug de natuur in. Het blijft nog steeds klimmen via trapjes en dalen, maar het pad is de inspanning waard.
Na enkele kilometers komen we uit aan de achterzijde van onze camping en zit de eerste etappe er op.
 Dag 2: Consdorf – Berdorf (rechts) +/-18km inclusief verplaatsing naar bushalte
Na het ontbijt stappen we naar de bushalte en om 9u53 nemen we de bus. We wandelen naar het aansluitpunt en keren nu rechtsom (kaartzijde) terug naar Berdorf, via Echternach. Een bleek zonnetje is van de partij, maar ook een frisse kille wind. We kunnen onze windbreker goed verdragen. Eerst wandelen we langsheen velden om dan het bos in te duiken. Enkele kleinere rotsformaties worden gepasseerd. Door een smalle vallei wandelen we verder tot aan Scheidgen waar we rechts, voor een 100-tal meter, langs een asfaltweg lopen die we daarna oversteken om links het pad verder te blijven volgen. We volgen hoog in de heuvels het pad en hebben rechts van ons regelmatig een zicht op de vallei.
Enkele kilometers verder komen we aan Trooskneppchen, een uitzichtpunt en rustplaats. Ria haalt hier haar nostalgische herinneringen op vanuit haar kindertijd en dus tijd voor een foto. Je hebt hier een schitterend uitzicht over Echternach en de abdijkerk.
Wat nu volgt zijn weer de onvervalste rotsformaties in al hun schoonheid.  Kort daarna mogen we dalen en stijgen tussen de spectaculaire rotswanden van Wolfsschlucht (Ria’s favoriet) om een eind verder langsheen de Deiwelsschlëff  te wandelen.
Iets verder zigzag door het Labyrint om daarna de hoge Perekop langsheen de asfaltweg te zien. We lopen rechts via de wat bredere trappen naar boven om te genieten van de zon en het zicht. De vele trappen kruipen in onze benen.
Verder komen we aan de site van Hohllay. Als je het plafond en de muren bekijkt van de Hohllay-grot dan vallen de grote cirkels op. De Hohllay-grot werd vroeger gebruikt om molenstenen uit te houwen voor de vele molens in het gebied.
De site van wordt ook soms gebruikt voor concerten en culturele evenementen wat resulteerde in een  amfitheater: de Breechkaul.  Hierna komen we uit op de weilanden en akkers rond Berdorf. De zon schijnt nu voluit en het gele koolzaad steekt nu mooi af tegen de blauwe lucht. Na enkele kilometers wandelen, zijn we terug op de camping.
Praktische info:
Algemeen: Wandelperiode: 2 mei tem 4 mei 2014.
Informatie over de streek, de mogelijkheden en het overnachten vind je via: http://www.visitluxembourg.com/ 
Kaarten: Op de camping is ook een infocentrum. Een kaart met alle wandelwegen van Klein-Zwitserland heb je al voor 4 euro.
Er zijn verscheiden GPS-tracks te vinden op internet: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=bolioixuehmgcolk  
Overnachten: We hadden 3 overnachtingen op camping Martbusch te Berdorf (5km van Echternach).
 Meteo: 2 dagen beetje zon, grijs tot zwaar bewolkt en een kille wind. Regen tijdens aankomst en een nacht. Eén dag zon, vrij warm wandelweer. Neem voldoende water mee.
Positief:
 • Mooie wandelstreek met veel stijgingen en dalingen; kloofjes en rotspartijen.
 • 80 % asfalt- en betonvrije paden.
 • Aparte rotsformaties in bizarre vormen.
 • Verrassende diepe kloven, holen en watervalletjes.
 • Wisselende panoramische uitzichten.
 • Afstand is gunstig voor een verlengd weekend.
 • Voldoende overnachtingsmogelijkheden.
 • Pad is in de twee richtingen te belopen.
 • Kaart of topo is eigenlijk niet nodig. Goede markering. Let wel op de donkerrode M. Sommige lussen raken eens het originele pad en hebben een oranje M-markering.
 • Müllerthal Trail draagt het Europese kwaliteitslabel ‘Leading Quality Trail’.
Negatief:
 • Pad loopt regelmatig in de nabijheid van een doorgaande weg.