2015-15
Een verlengd weekend. Tijd om riviertjes en wat GR te bewandelen. De Trôs Marets, de Bayehon, de Ghaster, de Warche en de Hoëgne waren ons doel. Vier dagen om te wandelen.

Dag 1:
We komen zaterdagmiddag aan in de Ardennen en besluiten om langs de rivier de Hoëgne te wandelen en dit stroomafwaarts van de Pont dardennen2015-16u Centenaire tot aan de Passerelle de Belle Hé. Om terug te keren volgen we niet dezelfde weg terug, maar wandelen de heuvels in om daar via de wandelpaden tot aan de Pont du Centenaire te geraken. De wandeling wordt gekenmerkt door een goed begaanbaar pad, soms over brugjes, knuppelpaden en wortelrijke ondergrond. Ondanks de regenbuien van de laatste dagen ligt het pad er vrij droog bij.
ardennen2015-17Het pad wordt gemarkeerd door een blauw kruisje op een witte achtergrond.
Maar ook de GR573, het Grote Routepad, gekenmerkt door de wit-rode rechthoekjes loopt hier langs. Af en toe hebben we een stralend zonnetje.
ardennen2015-28
ardennen2015-25

Dag 2: Trôs Marets
Vanaf de camping in Bévercé is het ongeveer een kleine twee kilometer steil omhoog tot aan ferme Libert. Daar kan je rechts het GR-pad op. Een fijn lopende wandelweg die soms breed uitwaaiert in een verhardennen2015-8arde weg.
We zijn vertrokken met regenkledij en we zullen gedurende de dag er meermaals terug beroep op moeten doen.
De Trôs Marets is een bergriviertje met soms glibberige paadjes door de regen. Op verscheidene plaatsen werden kabels of touw gespannen waar het wat spannend is langs de rivier, maar nergens is het ooit gevaarlijk.
a2015-42
a2015-39
a2015-40
a2015-44
We zien niemand. Zijn helemaal alleen met ons twee en alleen op het laatste van de wandeldag zullen we twee dames kruisen op een knuppelpad. Op het einde van de wandeling moeten we nog even schuilen want het water valt dan met bakken uit de lucht.

Dag 3: Bayehon – Botrange – Ghaster
Als we aan de Bayehon komen, blijkt er een groot wandel-event bezig te zijn waar ook trailrunners aan meedoen. We wandelen tegen hun richting in en dat betekent dat we niet alleen zijn en meer dan regelmatig tegenliggers ontmoeten. Het pad is een vrij brede grindweg die de Bayehon volgt. Op gegeven ogenblik buigen we naar rechts af en na een korte steile klim komen we aan de grootste natuurlijke waterval van het land.
2015-32
Het pad woardennen2015-34rdt nu smaller en de GR kronkelt zich over een pad met wortels en rotsachtige bodem; langs dennenbomen en varens. Na een aantal kilometers buigen we rechts af, aan een stopplaats van de organisatie, terwijl de andere deelnemers recht voor ons uit het bos komen. Van dan af wandelen we alleen. Onderweg pikken we hier en daar nog een geocache mee en we eten ons brood met kaas uit het vuistje op aan de rand van een fagne. Tijdens de voormiddag was het bewolkt en droog, maar komt daar nu verandering in.
Eerst nog watardennen2015-7 een miezerige regen die snel wijzigt naar een stevige bui. We blijven in de korte broek lopen, maar trekken een regenjasje aan. Dat zal uiteindelijk de outfit blijven voor de rest van de wandeling. We stappen nu richting Botrange om daarna af te buigen, met de GR mee, via een brede maar zeer modderige brandgang; richting de Ghaster en de onvermijdelijke stroomafwaartse afdeling. We worden in het begin nog voorbij gestoken door een man en een vrouw, waar er duidelijk een haar in de boter was. Ze waren blijkbaar niet voorzien op regen en doornat zaten ze door de glibberige en diepe modder te ploegen met lage sportschoenen.
Na ruim een kilometer komen we aan een splitsing en volgen we de Ghaster. Dit riviertje mondt uit in de Bayehon. Onderweg zijn verscheideardennen2015-9ne brugjes vernield of weggespoeld, wat maakt dat we smallere stukjes moeten opzoeken om telkens over te steken. Eén keer maken we onze eigen oversteekplaats met gezaagde boomschijven die we vinden. Het gebied is erg zompig en op sommige plaatsen moeten we goed uitkijken waar we de voeten neerzetten. Maar het blijft wel erg leuk. Onderweg komen we nog aan een skilift en –gebied. We wandelen rechts van het gebouw verder het bos in en wanneer we aan een brugje komen staan we terug op de brede grindweg waar we die ochtend nog zijn langsgekomen.

Dag 4: de Warche “beneden en boven”
Het is bewolkt met wat opklaringen. Een typisch Belgisch weertje dus. Bedoeling is dat wij de Warche volgen om dan via het kasteel van Reinhardstein te klimmen tot aan de stuwdam van Robertville. Deze over te steken om dan via de crête op hoogte te blijven lopen. Op het einde van de wandeling zou dan een stevige afdaling ons terug aan de camping moeten brengen.
Vanaf de camping wandelen we langs de Warche over een brede weg. Het eerste deel wordt ook gebruikt als toegangsweg van een in werking zijnde steengroeve. Gezien de feestdag is er geen activiteit.
ardennen2015-46
ardennen2015-48
Het eerste deel wordt gekenmerkt door een stevig tempo gezien er geen hoogteverschillen zijn. Na een aantal kilometers klimmen we de vallei uit en via een pittige klim komen we tot de hoogte van het kasteel van Reinhardstein.
ardennen2015-50
We ontmoeten wat verder meer wandelaars en dat betekent dat de parking van de stuwdam niet meer ver af is. Na een korte leuke babbel met een Nederlands echtpaar dat de weg vroeg, steken we de stuwdam over en volgen de GR die we terugvinden achter het café.
2015-57
2015-58
Een mooi te belopen pad door het bos en aan de rand daarvan; wat mooie vergezichten oplevert. We eten ons laatste brood op aan de “Nez van Napoléon” terwijl we genieten van het panorama.
2015-52
Ondertussen komt de zon stevig door de wolken priemen en een zonnebril kunnen we goed gebruiken. We wandelen de kilometers, genietend van de rust en natuur. Het laatste stukje is door de bewoonde wereld en wandelen we over geasfalteerde wegen. Niet echt ons ding, maar als verbindingstraject soms onontbeerlijk.
Uiteindelijk komen we terug aan de camping uit en zitten onze vier wandeldagen er op.