Arend-2Zondagochtend. Het is koud en de thermometer duidt 3 graden aan, maar er schijnt een zonnetje. Door de koude snijdende wind is de gevoelstemperatuur tegen het vriespunt gedaald. We trekken een extra laagje aan en verlaten de parking van de gemeentelijke werkplaatsen van Arendonk (hoek Brandstraat – ’t Zand) waar de ‘GR 565 Variant’ langs heen komt.

We volgen het riviertje de Wamp en komen door het natuurdomein het Goorken. In dit moerassig domein vind je zowel laagveen, heide en rietlanden; als open water en en wilgenstruiken.
Arend-1
Arend-5
We laten de uitkijktoren letterlijk links liggen, steken de weg over en duiken verder het natuurgebied in. Het terrein is zompig en modderig. We komen wat verder uit aan het kanaal van Dessel-Turnhout-Schoten en volgen rechts het onverharde jaagpad. Ondertussen hebben we de GR verlaten en komen we voorbij een stopplaats ’t Paradijs (in de Moerenstraat) waar een aantal zondagwandelaars zich opmaakt voor een wandeling. Net voor de brug over het kanaal zetten we ons neer aan de windluwe zijde van een talud.
Arend-9
We happen wat brood weg en de warme muntthee uit de thermos doet deugd. Na een pauze in het zonnetje stappen we over de brug verder richting Nederland. Een paar honderd meter slaan we links af en volgen de landsgrens die aan onze rechterhand ligt. De brem is reeds in bloei.
Arend-10
De koArend-3ude wind blaast ons recht in het gezicht en Ria zet haar kap op. De windmolens van Eneco draaien op volle toeren om ergens in het land gezinnen van groene stroom te voorzien. Wat verder duiken we het bos in en passeren een aantal weekendhuisjes. Het één al meer vervallen dan het ander en het één al wat groener dan het ander. Na wat bochten komen we terug aan het kanaal om dat na 200 meter te verlaten door het pad links te volgen.

We wandelen aan de rand van een weide en een bos maar het water is op vele plaatsen blijven staan.Arend-13

Op zeker ogenblik staan we met de enkels in het water en vlug trekken we de broekspijpen wat omhoog. Onze voeten blijven droog maar het zal een raar zicht zijn geweest ons zo bezig te zien.

We komen nu wat meer in de bewoonde wereld en op een rustbank eten we onze appel en drinken de thermos leeg. Het water in onze Nalgene-fles is ijskoud.

Arend-12
We wandelen verder en passeren de Roesthoef, een hoeve die ook huifkarrentochten organiseert. We komen nu terug aan het kanaal uit, maar nu aan de overzijde. We draaien rechts op en een paar honderd meter verder kunnen we via een houten brugje op het geasfalteerde jaagpad lopen. Dat volgen we tot aan de brug waar we het kanaal terug moeten oversteken. We keren terug naar het jaagpad dat netjes onverhard er bij ligt. Heerlijk.
Arend-14
Enkele kilometers verder moeten we via trapjes de dijk verlaten en komen we terug in het natuurreservaat. We volgen het aangegeven pad dat er modderig bij ligt. Ria herinnert er mij subtiel aan, dat in het kader van de verdeling van het huishoudelijk werk, kuisen van wandelschoenen mijn ‘vakgebied’ zijn :-). Na 15 wandelkilometers komen we terug aan de parking.