La Hague is een gebied in het noordwesten van het schiereiland Cotentin, in het departement Manche (Normandië). Het wordt ook wel eens klein-Ierland genoemd, gezien de klimatologische overeenkomsten.

Het is een relatief dunbevolkte streek en de GR223 volgt de kustlijn. Wie enkel een deel wenst te doen van de volledige GR223, kan gebruik maken van een verbindingsstuk tussen Flamanville en Cherbourg voor een grote lusvormige wandeltocht. Wij wandelden van oost naar west om praktische redenen. Veel echte trekkers ga je niet tegenkomen en de bevoorrading is een issue. Op het traject zijn er amper voedingswinkels of bakkers. Er zijn een aantal campings maar die liggen niet ideaal met betrekking tot de dagafstanden.

Wij hebben gebruik gemaakt van B&B’s in Greville-Hague, Auderville, Biville en Flamanville. In Les Pieux is er een hotel en in Cherbourg een jeugdherberg, B&B en hotels. Je kan ook de auto laten staan op de parking net achter hotel Les Pieux in de gelijknamige gemeente. Hier vind je ook een SuperU om je bevoorrading in te slaan als je dat wenst. Je kan van hieruit te voet naar Cherbourg in een stevig dagtraject of met de bus vanuit Les Pieux naar Cherbourg-Port voor wie dit wenst te vermijden.

Het is niet dat de kustlijn vlak ligt zoals aan de Belgische of Nederlandse kust. Enkele dagtrajecten overbruggen toch meer dan 800 gecumuleerde hoogtemeters. Nergens is de GR gevaarlijk of moeilijk. Wij wandelden vier dagen en hebben alle dagen goed wandelweer gehad met veel zon. De week voor ons hebben hikers drie dagen in de mist gewandeld.

Minpunten zijn een kerncentrale op dag 4 en waar de GR achter door loopt en een nucleaire opwerkingscentrale in het centrale gedeelte van de Cap de la Hague, maar waar de GR ver weg blijft. Volgens plaatselijke bewoners die we spraken is het de enige ernstige tewerkstelling in de streek.

Ook dit is een GR
Vissershaventje Port du Hâble
Sémaphore de jardeheu
Glaucium flavum
Picknick met zicht op het kanaaleiland Alderney
Port Racine
Sémaphore aan de Nez Bayard
Phare de la Hague
Le Goury
Reddingsstation in Goury
Braziliaanse reuzerabarber ( Gunnera manicata)
Heide
Baie d’Ecalgrain
Anse du Cul Rond
Nez de Jobourg
Lotus corniculatus L.